Massageprodukter Nyheter Större risk för muskelskador vid för många matcher per vecka

Större risk för muskelskador vid för många matcher per vecka



Att ha match eller tävling flera gånger per vecka ökar risken rejält för att få muskelskador. Det rapporterade Idrottsforskning.se om vilket även befäster den ståndpunkt som många lag har gällande behovet av vila.

Att värma upp, varva ner och stretcha påverkar risken för skador vet de flesta. Dessutom kan risken minskas ytterligare med efterföljande massage och behandling av musklerna. Men en sak som även tydligt påverkar riskerna är antalet matcher per veckan. En stor studie som sträcker sig över 15 år visar sitt tydliga resultat kring denna punkt. Studien påvisar att ”risken att drabbas av en muskelskada är hög upp till fem dagar efter en match”. Spelas det därmed flera matcher inom denna tidsperiod ökar risken betydligt att bli skadad.

I artikeln påpekas det att riskerna med för många matcher på för kort tid kan ses från flera olika håll. Som tränare är det frustrerande att ha ett lag som inte kan prestera på topp på grund av skador eller att man är allmänt sliten. Massörer, fysioterapeuter och läkare ser den fysiska begränsningen men måste ändå göra vad de kan för att spelarna ska klara av kommande matcher.

UEFA Elite Club Injury Study

Studien, som beställdes av UEFA, sträcker sig över 15 år och bygger på statistik från ”ett stort antal av Europas bästa fotbollslag”. De har fått skicka in fakta kring hur mycket de olika spelarna varit delaktiga i olika pass och det totala skadeläget över tid.  Totalt är underlaget därmed hela 1,8 miljoner timmar av träning och match samt 15 000 skador. Därmed är det den enskilt största studien kring skador i förhållande till aktivitet.

En slutsats var att lag som hade haft tre eller färre vilodagar från föregående match fick en tydlig ökning i risk för muskelskador i kommande match. Någon konkret skillnad mellan två eller tre vilodagar kunde däremot inte hittas.

Ofta nämns det att det är viktigt med tre vilodagar efter en match. Men statistiken visade att fokus inte behöver ligga där. Den totala skaderisken var ungefär lika hög oavsett om de var två, tre eller fyra vilodagar. Det är när femte vilodagen förs in som risken tydligt minskar.

Fortfarande tätt mellan matcherna

Forskningen presenterades 2016 men någon skillnad på matchtäthet verkar inte ha skett. Ser man på de europeiska storklubbarnas spelschema är det under intensiva perioder minst två matcher per vecka. Än så länge är det alltså långt kvar till att man alltid har fem dagar mellan matcherna. Men det är något lagen skulle tjäna på gällande skaderisken.