Elektrisk värmefilt

elektrisk värmefilt

Beuer elektriska värmefilt

En mysig och värmande värmefilt som har tre olika temperaturlägen. Har måtten 180*130 cm och kan tvättas i maskin.  Hög säkerhet med både överhettningsskydd samt automatisk avstängning. CE-märkt.

995:-

Läs mer/ Beställ 

 I samarbete med:

Den stora fördelen med en elektrisk värmefilt är att den ger mer värme en vanlig filt (som egentligen bara bevarar värmen). Sätt i kontakten, välj värmenivå och kryp in under värmefilten efter en kylig dag eller för att få upp värmen av annan anledning.

Dess funktion

Brukar du bli vit om fingrar och tår bara efter någon timme ute på vintern? Detta medan andra kanske istället svettas. Skillnaden är stor gällande hur vi påverkas av köld och värme. För frusna ger värmefilten behövlig värme.

Många köper även elektriska värmefiltar för att skapa värme på skador för att därmed minska smärtan.

Vita fingrar är egentligen ett skadesymtom som kan uppstå vid starka vibrationer eller våld mot händer och handleder. Det innebär att personens fingrar plötsligt kan bli kalla, stela och vita. Detta ska alltså inte förväxlas med ”vita fingrar” som uppstår vid köld eller dålig blodcirkulation.

Säkerheten först!

Utbudet av elektriska värmefiltar är stort och priserna varierar kraftigt. Men det gör även kvalitén. I en intervju till GöteborgsPosten sammanfattar Ulf Erlandsson (Samhällsskydd och Beredskap) vad man bör tänka på i val av filt:

”Det finns en grundregel. Dyra värmefiltar är säkra, billiga filtar är farliga”.

Vid ett par tillfällen har nämligen elektriska värmefiltar fattat eld och i vissa fall skapat större brandskador. Några större tillverkare av värmefiltarna har sedan dess ändrat konstruktionen vilket gör att risken för brand är mycket liten. Men det skapade något högre pris vilket gjorde att billigare (och mer farliga modeller) fick fotfäste i Sverige.

Det som framförallt skiljer i kvalité är att de dyrare har rejäl isolering. De billigare har för lite isolering och om isoleringen försvinner kan överhettning ske. Det ska därmed alltid vara isolerad koaxialkabel och för att kunna erbjuda den säkerheten bör man minst förvänta sig ett pris på 400-500 kr enligt Erlandsson.

Säkerhet på värmefiltar enligt Elsäkerhetsverket

  • Släng alla elektriska värmefiltar som är äldre än 10 år
  • Använd den aldrig när du sover
  • Ha alltid uppsyn på den. Detta i likhet med alla apparater som blir varma
  • Vik den inte eftersom trådarna kan skadas
  • Veckla ut hela filten eftersom termostaten annars kan påverkas

Är det då farligt med elektrisk värmefilt? Nej – inte om du köper av hög kvalité och förvarar den på ett korrekt sätt. Välj även en med överhettingsskydd och som stänger av sig automatiskt efter ett par timmar.