Rakapparat

Rakapparater

Med en bra rakapparat blir det enkelt att sköta om hygienen. En bra modell får gärna vara bekväm att använda, ha ett hyfsat batteri och vara vattentät.

Längre ner finns en guide som hjälper dig att köpa rätt rakapparat.

Se utbud hos Netonnet/ Beställ

Artikeln kan innehålla affiliatelänkar till:

Så hittar du rätt rakapparat

Den bästa rakapparaten för dig kanske skiljer sig från vad andra tycker är bäst. Det finns dock ett par generella egenskaper som en bra rakapparat gärna får ha. Till exempel:

Batteriet

Batteritiden kan skilja sig åt ganska mycket mellan olika modeller. De flesta moderna modeller räcker någonstans runt 30 till 90 minuter på en laddning, även om undantag givetvis finns. Har du lite grövre och tjockare hår kan du räkna med att batteriet går åt lite fortare. För att slippa ladda stup i kvarten kan det vara bra att välja en modell med en batteritid i den övre delen av det spannet.

Snabbladdning

Vissa nyare modeller har en snabbladdningsfunktion. Det räcker då att ladda batteriet i några minuter för att få en fullständig rakning – perfekt om du har glömt att ladda apparaten under natten, till exempel.

Vattentålighet

Modeller som är vattentäta är lite mer flexibla i sin användning. Dessa kan du använda i duschen eller badkaret, vilket inte bara gör rengöringen lättare – utan det kan också spara lite tid på morgonen.

Trådlös

Om den kommer med en kabel så behöver du förvisso inte oroa dig över batteriet. Dock skulle nog de flesta anse att den bästa rakapparaten är trådlös. Det tar mindre plats, gör förvaringen enklare (du behöver inte ha den inkopplad hela tiden eller ha trasslande kabel i badrumsskåpet) och är lättare att använda, eftersom det inte finns någon risk för att en kabel hamnar i vägen under rakning.

Så sköter du om den

När du har hittat en apparat som du är nöjd med är det en god idé att ta hand om den väl. Det kan förlänga dess livslängd markant. Bra tips är bland annat att rengöra den efter varje rakning och att smörja den regelbundet med exempelvis rakolja.

Tips för att förlänga livslängden på din rakapparat: 

  • Rengör efter varje rakning
  • Smörj den med rakolja regelbundet
  • Förvara torrt och i skyddande väska.

Frågor och svar

Hur länge räcker batteriet på en laddning?

Det är olika, men de flesta moderna modeller kan köras i ca 30 – 90 minuter på en laddning. Undantag finns.

Vad är snabbladdning?

Vissa rakapparater kommer med snabbladdning som en extra funktion. Det innebär att du kan ladda upp den snabbt (på några minuter, oftast) för att få tillräckligt med batteri för en fullständig rakning.

Hur tar jag hand om rakapparaten på bästa sätt?

Det viktigaste är kanske att rengöra den efter varje användning. Smörj den också med rakolja eller annat smörjmedel, samt förvara den torrt.