4 vägar till mindre värk

Den som lever med muskel- och ledvärk behöver vara idérik för att skapa lindring åt värken och få vardagen att fungera. Rörelse och aktivitet av olika slag brukar vara effektivt. Kost och sömn är andra faktorer som påverkar måendet.

  • Rörelse

Det gäller att hitta en form av fysisk aktivitet och träning som känns bra för kroppen. Det ska inte bara handla om att stå ut med träningen utan man ska uppleva meningsfullhet och rörelseglädje för att det ska ge maximal utdelning.

Lever man med värk kan det vara så att en del former av träning belastar kroppen för hårt och då får det motsatta effekt. Alla mår inte bra av långa promenader eller ett pass på gymmet. Mjuka övningar passar ofta bra i kombination med besvärlig muskel- och ledvärk.

En massageboll gör det möjligt att träna mjuk och varsamt. Den ger både träning och en skön känsla av massage åt kroppen. Yoga av olika slag passar för en del. Man behöver inte ta de mest avancerade rörelserna från början. Kroppen blir smidigare allt eftersom och övningarna kan vidareutvecklas. Andra trivs bäst med olika former av vattenträning. Simning är enkelt att få till på egen hand, men vill man träna i grupp så är vattengympa effektivt och musiken bidrar till extra stor rörelseglädje.

  • Kost

Att äta allsidig kost är viktigt för kroppens välbefinnande. Ibland kan det vara något ämne som fattas i kroppen och skapar obalans. På hälsokostbutiker finns kompetens för att vägleda dig i vad du behöver äta både i form av mat och eventuella kosttillskott. Ha tålamod och prova de tips du får under en lite längre period. Ibland behöver kroppen tid för att komma i balans.

  • Sömn

God sömn är en rikedom. Har man sömnproblem är det viktigt att se över sina vanor. Är sängen och madrassen anpassade efter kroppen? Rutinen vid sänggåendet är viktig. Man behöver ordnar så att man får sova så ostört som möjligt. Här finns det en rad olika böcker och webbsidor med fokus på god sömn att tillgå.

  • Blodprover

Om man trots rörelse, goda kost och sömnvanor upplever sig trött och värken är besvärande finns det ytterligare ett sätt att tänka på. Kan det vara så att det inte står rätt till med alla värden i kroppen? På ett smidigt sätt via nätet kan man beställa blodprov utan remiss i Stockholm samt i många andra städer.

blodprov

De remisserna kan man sedan ta med till ett 80-tal olika provtagningsställen i Stockholm. Är alla värden bra så skapar det en trygghet att bygga vidare på. Om något prov visar alarmerande nivåer bör man kontakta sin Hälsocentral för vidare utredning. Många som har provat den här vägen att skaffa remiss till provtagning upplever det som en smidig lösning för att ta reda på hur kroppen mår.