Massageprodukter Nyheter Qi och akupunktur

Qi och akupunktur

Synen på akupunkter skiljer sig något åt mellan svensk vetenskap och traditionell asiatisk kultur. Det är en metod vid behandling av exempelvis smärta, stelhet eller magbesvär. Vad är Qi och hur anser den asiatiska kulturen att akupunktur fungerar? Följande sammanfattning är från ett företag som erbjuder akupunktur i Göteborg.

Yin och Yang

Företaget skriver på sin hemsida att syftet med att utföra akupunktur är att ”stimulera flödet av Qi genom meridianerna”. Via akupunktur kan Qi flöda fritt i kroppen vilket innebär att Yin och Yang kommer i balans.

Yin o Yang är ytterligheter i människan och anses vara universums urkraft. Yin står för svart, kvinnligt och passivitet. I naturen står Yin för berg, skelett samt ”kallt och fuktigt”. I djurvärlden är tigern symbolen för Yin.

Yang är vitt, aktivt och manligt. Bland annat symboliseras det av himmel, sol, varmt och tort samt blodomloppet. Genom att ha balans mellan Yin och Yang skapas harmoni – både i naturen och i kroppen.

Akupunktur

Det är utifrån synen på Yin och Yang, samt traditionell kinesisk medicin, som akupunktur kan användas för att uppnå en bättre hälsa. Enligt denna tradition uppstår sjukdomar och dåligt mående av en obalans som på olika sätt kan behandlas.

Konflikt eller komplement

Till viss del förekommer ”konflikt” mellan de som förordar traditionell kinesiskt synsätt och de som applicerar västerländskt synsätt. Men de flesta ser det snarare som ett komplement. De svenska utbildningarna, och certifieringarna, är utifrån ett västerländskt synsätt och behandlingar sker generellt utifrån dessa. Det viktigaste är däremot att patienten får den avslappning och återhämtning som önskas via denna behandling.