Tigerbalsam

Tigerbalsam bygger på ett uråldrigt recept som använts i traditionell kinesisk läkekonst under tusentals år. Salvan, som vi känner till den idag, är strax över hundra år gammal och har sitt ursprung i just Kina.

Än idag är den brett använd i olika syften. Kanske främst för att lindra stelhet och muskelsmärtor, men salvan används också mot huvudvärk och insektsbett.

Vit tigerbalsam

Vit Tigerbalsam

Det klassiska, vita tigerbalsamet anses vara något av en universalsalva. Det kan till exempel användas mot stelhet, muskelsmärtor, insektsbett, förkylning och huvudvärk.

Den här varianten har en något hårdare konsistens än till exempel Tiger Balsam Soft (som finns längre ned på den här sidan). Den lite hårdare konsistensen är fördelaktig för den som vill massera in produkten i huden under en längre tid.

Läs mer/ Beställ 

röd tigerbalsam

Röd tigerbalsam

Den stora skillnaden mellan röd och vit tigerbalsam är att det röda har en kraftigare värmande effekt. Den kylande effekten finns givetvis kvar, men kontrasterna mellan kyla och värme kommer alltså att vara större. I övrigt används de för ungefär samma symptom.

Tittar vi på FASS så nämner de dock inget om att det röda balsamet kan användas för huvudvärk (vilket de skriver om det vita), så just för det kan det vita vara ett säkrare kort.

Läs mer/ Beställ 

tigerbalsam soft i burk

Tiger balsam Soft

Tigerbalsam Soft används på samma sätt som vit och röd tigerbalsam. Skillnaden är helt enkelt konsistensen. En del uppskattar att den är lite mjukare, eftersom det då kan masseras in i huden snabbare.

I övrigt används det alltså mot samma symptom som övrigt tigerbalsam.

Läs mer/ Beställ 

Säljs i samarbete med:

Produktinformation: Tigerbalsam

Tigerbalsam används för att lindra en rad olika symptom och besvär. Till exempel:

  • För att lindra smärta i muskler samt smärta som uppstått till följd av en vrickning eller sträckning.
  • För att lindra besvär vid en del insektsbett.
  • Vid förkylning, för att minska symptomen i de övre luftvägarna.

 

  • Vid huvudvärk, i synnerhet spänningshuvudvärk, för att lindra smärtan.

Kort sagt är det en salva som kan användas för många olika typer av enklare besvär. Tigerbalsam har funnits länge i Sverige och har en omfattande utbredning än idag.

Oklart om dess effekt

Exakt hur tigerbalsam verkar är oklart. På FASS kan man läsa att dess effekter inte riktigt klarlagda. Det man tror är att eteriska oljor och andra ingredienser ökar blodflödet, vilket ger en smärtlindrande effekt. När medlet stryks på ges en kylande känsla, som sedan åtföljs av en värmande känsla. Det här tror man alltså kan avleda smärta och värk.

Sedan en tid tillbaka tillverkas tigerbalsam av Haw Par Corporation med säte i Singapore. Där säljs burkarna i sexkantig form och med en vikt på 10 gram. Även i Sverige är burkarna sexkantiga, men väger 19,4 gram.

Röd och vit tigerbalsam

Tigerbalsam säljs i en röd och en vit färg. Det vanligaste att se, åtminstone i Sverige, är kanske den vita. Skillnaden mellan de båda färgerna är att den röda ska ha en kraftigare värmande effekt.

Oavsett vilken av salvorna du brukar kan de användas för samma symptom, det vill säga vid till exempel förkylning eller muskelsmärtor. FASS visar dock ingen information som säger att röd tigerbalsam används för spänningshuvudvärk – däremot finns informationen att den vita används just för det.

röd tigerbalsam Vit tigerbalsam

4 Tillfällen då tigerbalsam kan hjälpa

 

  • Hjälper mot irriterande myggbett om sommaren

Det finns få saker som är så störande som kliande myggbett på sommaren eller solsemestern. Särskilt när det är dags att sova och betten bara fortsätter irritera. Nästa gång kan du prova smörja bettet med Tiger Balsam – det kan hjälpa!

Salvan lindrar besvären vid insektsbett när den smörjs på den drabbade huden. Dessutom tipsar användare om att doften kan stöta bort annars envisa mygg och knott.

  • Och mot kalla fötter om vintern!

Ja, de värmande ämnena i salvan kan hjälpa mot kalla fötter. Blodcirkulationen ökar när du smörjer in huden och fötterna får sig en välbehövlig temperaturhöjning.

  • Förkylningsräddaren: Lindrar täppt näsa, täppta bihålor och huvudvärk

Visste du att Tiger Balsam kan smörjas på bröstet och ryggen för att hjälpa till med andningen när du är förkyld? Salvan hjälper mot täppt näsa och bihålor. Du kan prova andas in direkt från burken när näsan är täppt.

  •  Användbar för idrottsutövare

Linimentet är särskilt bra för dig som idrottar eftersom salvan mjukar upp musklerna så att du kan prestera optimalt. Emellan passen lindrar den träningsvärk och hjälper mot ömma muskler eller skador.Särskilt bra blir effekten i samband med massage.

Tigerbalsam och dess historia

Tigerbalsam sägs vara baserat på recept som använts i traditionell kinesisk läkekonst under tusentals år. Salvan som vi känner till den idag är över 100 år gammal och togs fram av Aw Chu Kin. Receptet som Kin tog fram skulle komma att utvecklas av sönerna Haw och Par. Trots att Kin med söner var från Kina, flyttade sönerna företaget till Singapore, där det har säte än idag.

I företagets tidiga dagar kämpade man hårt för att sprida varumärket och få människor att börja använda produkten. Det här gjorde man delvis till en början genom att åka runt med en vagn fylld av salvan och ge folk tester på plats. De sägs också ha tagit sina kunders feedback på stort allvar och förändrat produkten en hel del i dessa tidiga dagar. Så småningom kom kundkretsen att växa. Först blev produkten känd i Singapore och därefter i Indonesien, Hong Kong och Malaysia.

En anledning till att produkten blev stor relativt snabbt var för att västerländsk medicin var dyrt. Många var fattiga och hade inte pengar att köpa huvudvärkstabletter eller annan förkylningsmedicin. När tigerbalsam kom var det något av en universalsalva – det kan lindra allt från tandvärk och huvudvärk, till stukningar och muskelsmärtor.

Snabbspola fram till idag, och produkten har varit genom både toppar och dalar. En av sönerna till grundaren har sagt att de har sitt starka varumärke att tacka för sin överlevnad. Han menar att de tidigt förstod vikten av detta, och att det är därför det inte finns någon annan produkt med samma namn. Inte ens finns det liknande produkter som heter till exempel lejonbalsam, eller leopardbalsam.

En utmaning de står inför är att marknadsföra produkten till unga människor. Det är främst äldre generationer som använder tigerbalsam idag – men detta försöker de alltså att ändra på. Hur framtidens historia kommer att skrivas återstår alltså att se.