Svensk massage

Ofta hör man talas om svensk massage, och ”swedish massage” i internationella sammanhang. Att massage är bra för både kropp och själ är nog de flesta överens om. Att få beröring som är av en vårdande, eller bara vänlig och uppmuntrade karaktär, sägs vara mycket viktigt för att man ska må bra.

Men vad är det egentligen, just svensk massage?

massage

Den mest välkända typen av massage

När man hör någon säga ”swedish massage” syftar denne just på den form av massage som vi är mest bekanta med, åtminstone i västvärlden. Svensk massage handlar bland annat om knådning och friktion som ger tryck på både muskler och leder.

Rörelserna sker med hänsyn till den väg som blodet tar när det är på väg tillbaka till hjärtat. Svensk klassisk massage är välgörande, avslappnande och känns riktigt bra enligt de flesta.

Faktum är, att studier visar att den här typen av massage effektiv kan lindra smärta i ryggen. Den lindrande effekten kan vara i upp till 15 veckor

Historian

Den som uppfann den här typen av massage var Pehr Henrik Ling (1776 – 1839), som var en gymnastikpedagog och skald. Tack vare en kombination av traditionella kinesiska metoder och med inslag från västvärldens kunnande kom den klassisk svensk massage till.

Den största delen av massagen i västvärlden har på ett eller annat sätt kommit till utifrån Lings metoder.

Vad man göra efter en klassisk svensk massage

Då klassisk svensk massage har en ”avgiftande” effekt på kroppen, är det bra att hjälpa den effekten på traven lite grann. Det här kan göras genom att dricka mycket vatten och genom att undvika koffein och nikotin.

Även alkohol bör inte drickas inom 24 timmar efter massagen om man vill få ut det mesta av massagen. Ett bra tips är också att vila och verkligen låta kroppen läka och ta del av de effekter som massagen ger.