Om Foamroller

Foamroller är ett träningsredskap som blivit mycket populärt under de senaste åren. En ”rulle” av olika hårt pressad skum som kan användas till en rad olika övningar. En del är helt släta medan andra har mönster. De senare går många gånger under namnet Trigger Roller även om namnet varierar. Orsaken att de kallas för Trigger Roller är att de används för att massera Triggerpunkter på kroppen.

Foamroller går att exempelvis köpa på Tretti.se (Se gällande rabatterbjudande).

Tube RollOlika användningsområden

Precis som nämnts ovan kan dessa rullar ha en masserande funktion. Detta inte minst de som har ett mönster på rullen. Genom att man lägger sig på sin foamroller skapas det ett automatiskt tryck och man kan sedan ”rulla” framåt och bakåt för att få massage. En klassisk väg att gå är att lägga sig på rygg på rollern och sakta få den att rulla mot ryggen. Masserande och samtidigt bra för blodcirkulationen.

De första minuterna bör man vara lite försiktig och massera mjukt och behagligt. Detta för att mjuka upp musklerna och ”förbereda” kroppsdelen för vad som kommer. När man sedan är varm kan man med fördel försöka hitta triggerpunkterna och lägga extra mycket tryck på dessa. Det gör att muskelspänningar kan lösas upp. Man bör däremot variera så att man ibland har ett tryck på punkten, ibland rullar över den och ibland masserar kring den.

Men det är inte bara när muskerna behöver massage som foamrollern används. Många använder den just till uppvärmning innan tuffare prövningar för musklerna. Genom att massera muskelgrupper olika hårt mjukas de upp och i längden motverkar det även mjölksyra under kommande träningspass.

Olika modeller

Det är främst tre saker som skiljer mellan modellerna.

För det första dess mjukhet. Vissa är enbart av mjuk skumgummi vilket gör att den är mycket skonsam. Andra är av hårdplats med ett tunt lager skum överst. Dessa blir därmed betydligt mer stabila och fasta.

För det andra är det om den är ihålig eller inte. De av hårdplast kan vara ihåliga. Någon fördel eller nackdel kan däremot inte hittas i detta.

För det tredje är det om det är mönster eller inte – samt i så fall vilket mönster.  Vad man bör välja beror lite på hur man tycker om att bli masserad när detta behövs.

Källa: Tretti.se, Rabattkodsidan.se