Massageprodukter Nyheter Massage och boxning – många fördelar

Massage och boxning – många fördelar

Boxning är en krävande sport. Förutom god kondition krävs styrka, smidighet, teknik och en känsla för bra timing. Något som är viktigt för att bli riktigt bra på boxning är att man återhämtar sig snabbt. Om inte – så är det svårt att träna lika ofta som dom man tävlar mot.

Det är just på grund av det som många professionella boxare får mycket massage. Inte bara mellan träningspass när man behöver snabbare återhämtning, men också före och efter en match. Som amatör är behovet av massage kanske inte lika kritiskt, men visst kan det komma med många fördelar i alla fall. (Faktakälla till texten är Boxas.se.)

Först och främst: vila och återhämtning

Om du inte är professionell boxare är det kanske inte något du behöver tänka på efter varje träningspass. Det viktigaste är att känna efter om kroppen är ömmare än vanligt. Är den inte det, är det en god idé att vila först, och sen eventuellt få en massage.

Kroppen blir öm när vi gör någonting som den inte är van vid. Kanske har du tränat extra hårt i ett eller flera pass och har muskelvärk? Vila först och se om det blir bättre – vilket det sannolikt blir. Något som också bör nämnas är att kvaliteten på handskar, säckar och annan utrustning är avgörande för hur mycket stryk kroppen tar.

Så när borde jag ta en massage efter boxning?

Massage är en god idé när du känner att kroppen är betydligt ömmare än vanligt. Om du har svårt att göra vardagliga saker, så som att gå eller lyfta något, kan det vara läge att pröva om en massage kan hjälpa.

En massage efter ett träningspass bör kanske inte göras omedelbart efter passet. Se till att det går åtminstone 15 – 20 minuter så att kroppen hinner lugna ned sig lite. Faktum är att det kan hjälpa musklerna att återhämta sig snabbare och att återhämtningen i sig kan bli mer effektiv.

 

Vilken typ av massage är mest effektiv?

Massagen bör vara djup och med gott tryck för att det ska ha god verkan på musklerna. En lättare massage kan också göra mycket gott – i synnerhet för blodcirkulationen. Däremot gör det inte lika mycket för återhämtning som en mer kraftfull massage. För den som är professionell boxare kan massagen behöva anpassas, till exempel för att även innefatta olika typer av stretching.