Loka Brunn

Ackompanjerat av lugn pianomusik och fågelkvitter möts man med en presentation som beskriver det trolska Bergslagen och dess lugn, när man surfar in på Loka Brunns webbsajt. Loka brunn har varit kurort ända sedan 1720 och kan stoltsera med kungliga privilegier sedan 1759. Kurortens goda rykte talade i århundraden om välgörande gyttja och hälsosamt brunnsvatten.

Loka Brunn är en kurort än idag, dock har platsen förändrats i samklang med tidens gång. Idag finns här ett modernt, lyxigt badhus med tillhörande spaanläggning. Perfekt för den som vill komma iväg och samtidigt kanske också njuta av lite historia i det närliggande Kurortsmuseet.

Spaet ägs av familjen Spendrup och skiljer sig en del från andra span. Den största skillnaden är kanske den fascinerande blandningen av samtid och dåtid. Badhuset är modernt inrett och andas lyx, och varmt utomhusbad finns även tillgängligt precis utanför badhusets byggnad. Det här kombinerat med ett anrikt rykte, ett kurortsmuseum och spännande historiska hus gör Loka Brunn till ett mycket intressant alternativ för den som vill komma bort en stund.

Loka arbetar även aktivt med välgörenhet genom engagemang hos bland annat BRIS och Cancerfonden. Den 20 Augusti 2013 invigde Drottning Silvia här en önskebrunn i samarbete med World Childhood Foundation. Där kan man som gäst vara med och bidra till deras arbete som går ut på att alla barn ska ha rätt till en barndom.

Var?

Loka Brunn ligger i Grythyttan i Värmland. Kommer man med tåg kliver man av vid Degerfors och tar sig vidare därifrån genom Karlskoga. Vill man flyga landar man på Örebro flygplats och tar sig vidare med buss eller taxi, också här genom Karlskoga. Koordinater för GPS är: LAT 59,60667312 – LONG: 14,48060681

Se även spa i Uppsalaområdet