Massageprodukter Nyheter Kokosolja – för massage och hudvård

Kokosolja – för massage och hudvård

Kokosolja har många bra egenskaper och många använder det som fett vid matlagning, i stället för smör eller andra oljor. Förutom att det är ett mer hälsosamt fett än andra finns även många andra användningsområden med just kokosolja – det är till exempel väldigt återfuktande för huden och kan därmed användas både vid massage och för hudvård.

Kokosolja för hudvård

Många hudvårdsprodukter som finns att köpa innehåller kokosolja men man kan även använda den precis som den är. Kokosolja utvinns ur kokosnötter och den består av medellånga och korta fettsyror, bland annat följande:

  • Kaprinsyra – Både exfolierar och återfuktar huden.
  • Myrisitinsyra – Har rengörande egenskaper, används ofta i kosmetika
  • Palmitinsyra – Är mjukgörande och återfuktande
  • Linolsyra – Stärker hudbarriären så att den kan bibehålla fukt samt hjälper till att skydda huden
  • Tiosol – Skyddar huden mot sol och motsvarar solskyddsfaktor 15

Tillskottsbibeln anger exempelvis att kokosoljan har antiinflammatoriska egenskaper när det används direkt på huden. Andra studier har visat att oljan är antibakteriell, bland annat tack vare dom olika fettsyrornas egenskaper.

Användning och tips

Att använda kokosolja för hudvård kan vara en god idé för den med torr hud. Den har flera återfuktande och mjukgörande egenskaper utan en massa tillsatser, som hudvårdsprodukter vanligen har.

Kokosoljan är skonsam och kan användas över hela kroppen, även i ansiktet. Använder man ren kokosolja kan man behöva mjuka upp den lite i händerna för att kunna smörja ut den och när man smörjt sig där man önskar kan man torka av överflödet med en servett eller en handduk.

Ett tunt lager olja kommer ligga kvar och absorberas av huden långsamt och detta är inget man vare sig behöver eller bör göra dagligen – eftersom den feta oljan kan täppa till porerna.

Man kan även tillverka sina egna, rena hudvårdsprodukter av ren kokosolja. Genom att smälta oljan och tillsätta socker och doft från till exempel citron eller eteriska oljor får man en härlig och naturlig body scrub som kan exfoliera bort döda hudceller från hela kroppen och samtidigt tillföra en rejäl dos av fukt.

Kokosolja för massage

Kokosoljan och dess återfuktande och mjukgörande egenskaper gör även att den passar utmärkt att använda som massgeolja. Oljan sugs upp av bindvävens cellstruktur och lämnar huden både återfuktad och mjuk.

När oljan används i samband med massage hjälper man även till att arbeta in oljan i huden men skulle det finnas kvar mycket rester kan man även här torka bort eventuellt överflöd om man tycker att det behövs.

Ett tips för den som vill testa att använda kokosolja som massageolja är att värma upp den så att den får en flytande konsistens och därmed blir mer lättarbetad. Oljan börjar smälta redan vid 25 grader och massagen kan bli ännu lite mer avslappnande när den utförs med en uppvärmd olja.

Här är det är såklart viktigt att se till att den inte är för varm när den sedan appliceras på huden – när den har smält får den gärna stå och svalna ett tag och sedan får man försiktigt känna efter med fingrarna tills temperaturen känns behaglig. För doft kan man även tillsätta eteriska oljor.