Trigger point roller

En trigger point roller är en produkt som stimulerar tryckpunkter på ett smidigt och effektivt vis. Den bidrar till att motverka mjölksyra och öka blodcirkulationen, vilket mjukar upp musklerna.

Tube Roll trigger point roller rosa foam rolller small

Massage och uppvärmning med Trigger Point Roller

Trigger point roller skapar ett tryck på och masserar ömma muskler genom att man rullar dem med rollern. Den kan användas både som uppvärmning före ett träningspass och som ett hjälpmedel för en snabbare återhämtning efter träning.

Resultatet av att använda rollern kan jämföras med de effekter en djupvävnadsmassage ger. Rörligheten i kroppen ökar och skador förebyggs. Hos atleter som använder den för återhämtning kan man dessutom upptäcka en högre prestationsförmåga, då de får minskade muskelspänningar och blir mer flexibla.

Det finns lite olika övningar man kan använda sig av för att nå bästa effekt. En trigger point roller kan användas på rygg, nacke, rumpa, vader samt fram-, bak-, ut- och insida lår. Oftast fokuserar man på ett område som man långsamt rullar över. För att motverka spänningar som kan uppstå i triggerpunkter kan man hålla kvar punkten på rollern i 30-60 sekunder.

För nya användare är det bäst att koncentrera sig på ett mindre område med fokus på triggerpunkter och börja med små rörelser. Har man mycket spänningar eller är ovan kan det ibland göra ont att använda trigger point rollern. Det är dessutom inte helt ovanligt att det uppstår blåmärken. Detta är ofarligt och både blåmärken och smärta minskar ju oftare man använder den.