Massagedyna

Koppla av en stund med massage. När man kommit hem för dagen, en stund på kvällen, efter promenaden eller varför inte under en paus på jobbet. Med en massagedyna kan man få en stunds massage, avkoppling och återhämtning när som helst. Allt som behövs är en denna dyna samt en en soffa eller fåtölj och ett eluttag.

massagedyna 1

massagevännen

Detta är en massagedyna

En massagedyna är en dyna som består av en sittdyna och ryggdyna som man lägger ut i en fåtölj eller soffa. När man sitter på dynan, som även är kopplad till ett eluttag, ställer man in den för att utföra olika typer av massageprogram. Hur många program som erbjuds varierar beroende på massagedynans pris och kvalitet. Så som med det mesta får man ofta den kvalité man är beredd att betala för.

En bättre modell kan erbjuda funktioner så som rygg- och nackmassage, punktmassage, shiatsumassage, kroppsskanning för en skräddarsydd massage, flera färdigt programmerade massageprogram och värmefunktion. De av bättre kvalité kommer dessutom inte sällan med en större massageyta och en praktisk detalj kan vara ett överdrag som går att tvätta i tvättmaskinen om det någonsin skulle behövas.

En massagedyna av enklare mått kommer inte sällan med funktionerna värme och en vibrering som kan ske på hela eller delar av dynans yta. De olika alternativ man kan välja bland ställs ofta enkelt in på en medföljande fjärrkontroll.

Massagedynans effekt på hälsan

En massagedyna används gärna som en skön och avkopplande upplevelse. Genom massagen minskar stresshormonerna Cortisol och Adrenalin medan det lugnande hormonet Oxytocin ökar. Oxytocin sägs i sin tur bidra till en rad positiva effekter för hälsan. Med Ocytocin lindras exempelvis smärta och smärttröskeln ökar. Det sägs också att kroppens egen läkning påskyndas. Blodtrycket sänks, liksom nivåerna av stress.

Medan alltför höga stressnivåer gör människor passiva, defensiva och utslagna, så kan istället människor med mindre stress, som är lugna och avslappnade, med större glädje vara sociala och nyfikna av sin natur.

En massagedyna bidrar även till ökad blodcirkulation och att lösa upp stela muskler. Stela muskler återfinns ofta i rygg och nacke vid stillasittande kontorsarbete. Men med sunda rutiner, att ibland resa på sig och röra sig lite och andra stunder koppla av vid en välbehövlig massage, så kan man bidra till en rörlig och frisk kropp.

Det finns med andra ord flera goda anledningar till att investera i en massagedyna. Även före och efter träning, eller mellan träningspassen, är det många som uppskattar en massage för att mjuka upp leder och muskler. Dessutom att få ge sig själv en välbehövlig stund av välbefinnande, egentid och återhämtningstid kan höja livskvalitén.